Is deze mail niet leesbaar, ga dan naar de online versie>>  
     
  Nieuwsbrief Tegenstroom 26 september 2019  
     

 

 
         
 

 

 

Beste vrienden,

 
     


We hebben goed nieuws! De lesuren levensbeschouwelijk onderwijs worden niet gehalveerd, dit voorstel is van de baan. Vooreerst willen we een verslag geven van de betoging tegen het commercieel draagmoederschap en een brief delen van 500 wetenschappers met een Europese Klimaat Verklaring gericht aan de VN. Verder vindt u de twee nieuwsbrieven van Pater Daniël over Syrië en het thema zelfdoding en een kort pleidooi voor een andere gezinspolitiek. Als slot vindt u een artikel over Jemen, de aanvallen op de olie-installaties van Saoedi-Arabië en de agenda. Ook onze lezing in november is er al te vinden. Veel leesgenot.

 
         
         
         
   

VERSLAG MANIFESTATIE TEGEN HET COMMERCIEEL DRAAGMOEDERSCHAP.
21 september 2019, Het Burgerinitiatief voor een verbod op draagmoederschap.

Meer dan 70 mensen, voornamelijk jongeren, hebben gevolg gegeven aan onze oproep om te betogen tegen de handelsbeurs ter promotie van commercieel draagmoederschap, die enkele Amerikaanse en Canadese agentschappen daar hadden georganiseerd om hun diensten aan eventuele wensouders aan te bieden.
Lees verder >>

 
         
         
         
   

'VAKKEN GODSDIENST OF ZEDENLEER DOEN VEEL MEER DAN ENKEL ZIELTJES WINNEN VOOR EIGEN CLUB'
15 september 2019, door Ignace Demaerel

Bepaalde kleine groepen willen alle religie uit de samenleving bannen en haar tot een non-issue maken, terwijl nochtans de grote meerderheid van de bevolking gelovig is. Dat Open VLD steeds meer kiest voor een seculiere, laïcistische maatschappij en alle sporen van godsdienst uit de openbare sfeer wil verwijderen, weten we al. Als ze dan maar eerlijk toegeeft dat ze ook een (antireligieuze) ideologie heeft. Maar of deze een betere, warmere, menselijker samenleving zal voortbrengen?
Lees verder >>

Ook de vrijzinnigen en andere levensbeschouwingen opteren voor twee lesuren levensbeschouwing.
Lees verder >>

 
         
         
         
   

500 WETENSCHAPPERS KOMEN MET EEN EUROPESE KLIMAAT VERKLARING EN STELLEN DAT ER GEEN KLIMAATCRISIS IS.

Nu de klimaattop plaatsvindt van de VN in New York en we voortdurend alarmerende berichten horen willen we toch de tegenstem laten horen. Ons milieu moeten we zeker bewaren maar geen rampscenario’s a.u.b. Politici, zakenmensen en het middenveld komen hiervoor samen (Bron >>). Waarom zijn er geen wetenschappers aanwezig?
Lees verder >>

 
         
         
         
   

DAAR ZITTEN WE DAN MET DE MOND VOL TANDEN...

Een pleidooi van dr. Anneleen Bonte voor een ander politieke aanpak dat onze samenleving en vooral het gezin ten goede komt. ‘Een moeder wordt niet financieel beloond als ze voor eigen kroost zorgt en voor haar bejaarde moeder en voor een immobiele buurvrouw. Als ze hen respectievelijk naar de crèche, rusthuis, serviceflat brengt en zelf gaat werken krijgt ze een verloning plus pensioen. Maar dat is niet haar echte keuze.’ Is dat geen bezoedeling van ons sociaal klimaat?
Luister filmpje rechts boven >>

 
         
         
         
   

EEN VERWERPELIJKE BELGISCHE POLITIEK
20 september 2019, Pater Daniël Maes.

België heeft samen met Duitsland en Koeweit een ontwerp voor een resolutietekst bij de VN Veiligheidsraad ingediend om de gevechten in Idlib te doen stoppen, wat uiteraard donderdag een veto kreeg van Rusland en China. Het doel van de resolutie was nogmaals de terroristen beschermen en de kans geven zich te herbewapenen, wat natuurlijk niet openlijk gezegd wordt. Wanneer gevraagd wordt dat alle illegale troepen uit Syrië zouden vertrekken, is België niet thuis. In Aleppo wordt massaal gemanifesteerd tegen de VS en Turkije: “Get out of Syrië”. Steun van België? Helemaal niet.
Lees verder >>

 
         
         
         
   

ZELFDODING: HET ECHTE TABOE DOORBREKEN
13 september 2019, Pater Daniël Maes

De tragedie van een zelfdoding is zo groot en zo complex dat ik hier slechts wil aanstippen wat in de meeste commentaren helemaal ontbreekt. Men spreekt over geestelijke stoornissen, depressies, lijden, mislukkingen, discriminaties, eenzaamheid, individualisme … Men spreekt weinig over het ontbreken van de diepere zin van het leven en nog minder over de oorzaak hiervan. Viktor Frankl (Wenen, 1905-1997), een joodse klassiek opgeleide psychiater, kreeg pas dieper inzicht dank zij het concentratiekamp, dat hij als enige van zijn familie overleefde. Hij wilde voortaan zijn patiënten niet meer opzadelen met de zin van zijn therapie, waardoor zij over hun ziekte konden vertellen, volgens de therapie van de psychiater. Hij wilde een therapie die aan de mensen de zin van hun leven geeft. Niet de zin van een therapie, maar de therapie van de zin van het leven. De dieptepsychologie, zo stelt hij, heeft nu vooral hoogte nodig. Inderdaad, zo menen wij, onze beschaving is haar oriëntatie kwijt.
Lees verder >>

 
         
         
         
   

JEMEN, EEN CATASTROFALE OORLOG MET STEUN UIT HET WESTEN.

Een oorlog om het uitbreiden van de macht van Saoedi-Arabië wordt onrechtstreeks gesteund door de NAVO. Jemen ligt ten zuiden van Saoedi-Arabië. De vraag is dan ook hoeveel tienduizenden doden er nog moeten vallen voor de NAVO hier stopt met deze oorlog. Want zonder de NAVO is Mohammed bin Salman, de Saoedische kroonprins en sterke man, machteloos. Dit verhaal toont echter niet alleen de gewetenloosheid en barbaarsheid van de NAVO maar ook dat de westerse strijd tegen IS en al Qaida een schertsvertoning is (want zij steunen die om de strijd in Jemen te winnen).
Lees verder >>

 
         
         
         
   

DRONES UIT JEMEN – EEN BOEMERANG VOOR SAOEDI-ARABIË.

Bij de eerdere drone-aanval van 14 mei sprak er niemand in Riaad of Washington over een Iraanse aanval. Men kan er dus praktisch zeker van zijn dat Ansar Allah ook nu weer zorgde voor deze aanval.
Lees verder >>

 
         
         
         
      AGENDA  
   


ISRAËL-PALESTINA. DE KAARTEN OP TAFEL, door Ludo Abicht
Lezing donderdag 17 oktober te Brugge om 19u30, georganiseerd door Tegenstroom

Ludo Abicht is docent seminarie ‘Midden-Oosten’ en auteur van een aantal boeken over het conflict tussen Israël en Palestina. De inleiding zal gaan over de diepe en taaie wortels van het conflict (anti-Judaïsme, antisemitisme, zionisme), het ontstaan van de staat Israël en het Palestijnse verzet daartegen; het moeizame en frustrerende “Vredesproces” sinds de jaren 1980; het conflict vanuit geopolitiek internationaal standpunt; de mogelijke scenario’s om het conflict te beëindigen.
Meer info >>

 
         
         
         
   

GELD IN DE BIJROL. DE WEG NAAR EEN MENSWAARDIGE SAMENLEVING, door Ad Broere (econoom en auteur)

“De tijd van academische discussies over dit verrotte geldstelsel is voorbij. De tijd die ons nog rest, moeten we besteden aan het ontwikkelen van alternatieven. Ik neem geen blad (meer) voor de mond.”

27 september, Gent, aanvang 19:30 uur
De locatie ‘OBSG (ontmoeting buitenlandse studenten Gent)’ is op loopafstand van station Gent Sint-Pieters.
Meer info >>

Inhoudelijke info >>

 
         
         
         
   

VACCINATIE-EXPERT DR. GAUBLOMME KOMT SPREKEN OVER DE VEILIGHEID VAN VACCINS
Vrijdag 29 november om 19u30 te Brugge.

Wat zijn de nevenwerkingen van het mazelenvaccin? Kan men de uitspraken van dr. Maggie De Block over vaccins serieus nemen? Waarom de sabotage van het debat en de globale toename aan dwangmaatregelen? Waarom nu ook een HPV-vaccin voor jongens? Waarheen gaat de gezondheid van onze kinderen met de steeds uitbreidende vaccinatieschema's? Heldere antwoorden op deze vragen en veel meer kunt u verwachten op deze avond.
Meer info >>

 
         
         
         
      STEUN  
   
Ons werk doen we op vrijwillige basis, we ontvangen geen financiering van de overheid.
U kan ons steunen.
Meer info >>
 
         
         
         
   

Dank alvast voor uw interesse. Stuur de nieuwsbrief gerust door zodat anderen ook het nieuws vernemen en de agenda kunnen raadplegen.
Samen sterk!