LEZING PATER DANIËL  
       
 

Pater Daniël is terug in het land. Hij vertelt ons meer over de huidige situatie in Syrië en brengt ons een boodschap van hoop.
“Redt u uit dit ontaarde geslacht” (Handelingen 2, 40).

Wanneer: Donderdag 25 april 2024 van 19u30 tot 22u. Welkom vanaf 19u.

Locatie: Landhuis Xaverianen (wit gebouw), Xaverianenstraat 1 te Sint-Michiels (Brugge) – 1ste verdieping - Rechtover het Xaverianenwijk-centrum

We leven in een tijd en een wereld, waarin leugen en corruptie, geweld en oorlog diep verankerd zijn. Te midden van criminelen leven er tevens heiligen en helden. Dit geldt voor Syrië maar ook voor het collectieve westen. De Syrische bevolking leeft nu in veel grotere armoede dan in de tijd van het hevigste oorlogsgeweld. Pater Daniël zal dit duiden met enkele voorbeelden en hoe ze samen als volk overleven. Ook de noodhulp van Moeder Agnes in Gaza en de situatie in Libanon zal hij belichten. In het westen is leugen de verplichte waarheid geworden. De wereld wordt blijkbaar geleid door een heel klein groepje superrijker, die media, politiek en heel het maatschappelijk leven bepalen. Voor hen moeten oorlogen aangemoedigd worden want die maken hen nog rijker. De wapenindustrie floreert als nooit voorheen.

In iedere samenleving is er jaloezie en na-ijver die spanningen  veroorzaken en geweld. En iedere samenleving wil haar geweld  bedwingen door ’n schuldige aan te wijzen, te veroordelen en uit te schakelen. Hiermee wordt de rust hersteld, althans even. Immers, door een schuldige te doden, tracht men geweld met geweld te bestreden en dat lukt niet. Uit na-ijver groeien opnieuw spanningen en geweld en die vragen opnieuw voor “het offer” van een zondebok. Voor deze spiraal van geweld is er geen menselijke oplossing.  Er bestaat geen volmaakte aardse instelling en er is geen volmaakte mens die dit kan  doen stoppen. De enige volmaakte Man op aarde hebben we ‘n 2000 jaar geleden vermoord, gruwelijk gekruisigd. Is hij het antwoord op dit dilemma? Waar God uit de maatschappij verbannen  wordt,  is er ook geen plaats voor de mens. Krijgt hij plaats in ons maatschappelijk engagement en persoonlijk leven?

U kan achteraf vragen stellen.
We nemen ruimschoots tijd voor ontmoeting.
Welkom!

Inschrijving 10 euro, gratis drankje
De opbrengst gaat naar ‘Hulp Gaza’

 
  INSCHRIJVEN >>